Jätte god Fläskfilé gryta med potatisgratäng


image120

Det var länge sedan vi åt fläskfilé så det blev en härlig gryta med höstsmaker. Till det gjorde vi en potatisgratäng för att lyxa till det hela och allt blev himmelskt !!

Ingredienser till 4 portioner

600g fläskfilé
2 gula lökar
200g valfri svamp, tex. Trattkantareller
en klick smör till stekning
½ msk soja
½ tsk svartpeppar
1½ msk konc. kött och vinfond
4 dl kelda mellangrädde
½ dl Lingonsylt
färsk timjan

Tilllagning fläsfilégrytan

Skär köttet i 1cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta sedan upp köttet när de fått lite färg. Stek svampen i stekpannan och koka ur ev. vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet i pannan.
Smaksätt med sojan och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop i ca 5 minuter utan lock.
Rör i lingonsylten och stö över timjan.

Ingredienser till 4-6 portioner

8-10 potatisar (ca 700g)
1 gul lök
3½-4dl mjölk + grädde
1tsk salt
1krm vit eller svartpeppar
ca 1dl riven ost

Tilllagning potatisgratängen

skala och skiva potatis och lök ganska tunt. Sätt ungen på 225 grader.
Koka upp mjölk och grädde med salt och peppar. Lägg i potatis och lökskivorna och låt dem koka upp.
Häll allt på ett ungsäkert fat och strö sedan över osten.
Grädda i mitten av ungen, ca 20 min.

Servera med kokt broccolie och en färgglad sallad, perfekt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0